Tietohuoneen asiantuntemus palveluksessasi
Palkkahallinnon järjestelmäprojektit
Prosessit palkanlaskennassa ja palkanlaskennan tarvitsemien tietojen keruussa (kuten ajanhallinnassa ja työajanseurannassa) vaikuttavat ulkopuolisen silmin varsin yksinkertaisilta: henkilöperustietojen sekä kerättyjen työ- ja poissaoloaikatietojen perusteella lasketaan bruttopalkka, josta tehdään tarvittavat vähennykset ja saadaan maksettava nettopalkka.
Mikroyrityksessä näin saattaa ollakin, mutta isommissa yrityksissä palkkahallinnon prosessit usein ovat paljon monimutkaisempia. Niitä saadaan kuitenkin yksinkertaistettua lisäämällä automaatiota. Tämä voi tarkoittaa joko nykyisen järjestelmän kehittämistä, uuden järjestelmän käyttöönottoa nykyisen lisäksi, vaihtoa kehittyneempään järjestelmään tai järjestelmäkokonaisuuteen tai joidenkin tehtävien siirtämistä virtuaalityöntekijälle eli ohjelmistorobotille.
Vaikka nykyiset prosessit olisivat sujuvat, muutokset liiketoimintaympäristössä, työehtosopimuksissa tai lainsäädännössä voivat aiheuttaa tarpeen järjestelmämuutoksiin.
Etsikö asiantuntevaa kumppania ajanhallinta- tai palkanlaskentajärjestelmän kehittämiseen tai vaihtamiseen? Onko sinulla tunne, että palkkahallinto ei aina puhu samaa kieltä kuin järjestelmätoimittaja tai sen myyntihenkilöstö?
Tietohuoneella on kokemusta toimia molempia osapuolia ymmärtävänä ja siten auttaa niin järjestelmätoimittajaa kuin asiakasyritystäkin pääsemään parhaaseen lopputulokseen.
Työvoimakustannusten vertailu
Olemme kehittäneet työkalun, jolla voimme laskea, analysoida ja vertailla paperitehtaan työntekijöiden ansiorakennetta ja työvoimakustannuksia erilaisissa muutostilanteissa. Tiedätkö, miten kustannukset juuri teidän tehtaallanne muuttuisivat, jos vaikkapa siirryttäisiinkin toisenlaiseen sheemaan tai työaikamuotoon? Laskentamme ei pohjaudu valtakunnallisiin keskiarvoihin, vaan työvuoroluettelon mukaiseen päiväkohtaiseen laskentaan ja siinä käytetään antamianne yrityskohtaisia tietoja ja saadaan siten tarkkuutta analyysiin.
Laskenta tehdään yrityksenne uuden työehtosopimuksen mukaisesti. Työkalussa on valmiiksi mallinnettuna vuoden 2021 loppuun asti voimassa olleen paperiteollisuuden työehtosopimuksen mukainen säännöllisen työajan laskenta eri työaikamuodoille ja päiville. Säännöllisen työajan lisäksi työkalu sisältää palvelusvuosikorvauksen sekä vuorovapaisiin ja vuosilomiin liittyvien palkkaerien laskennan. Yrityksenne uuden työehtosopimuksen poikkeamat tähän valtakunnalliseen työehtosopimukseen toteutetaan parametreja muuttamalla.
Työkalulla voidaan analysoida ja vertailla isompiakin muutoksia vaikkapa tulevia neuvotteluja suunnitellen. Mitä, jos esimerkiksi seisokkivapaita kertyisikin vain tehtyjen työvuorojen mukaan, lomallelähtöraha muutettaisiin lomarahaksi kuten toimihenkilöillä tai saunalisä poistettaisiin? Jos näitä muutoksia tehtäisiin kustannusneutraalisti, paljonko tuntipalkkaa tai jotain muuta palkkaerää pitäisi vastaavasti muuttaa missäkin työaikamuodossa? Jotta näihin kysymyksiin saadaan vastaus juuri teidän yrityksenne kannalta, laskenta ei ole aivan yksioikoista. Tällainen eri vaihtoehtoihin pohjautuva työvoimakustannuslaskenta kannattaakin jättää Tietohuoneen tehtäväksi. Tietohuoneen laskelmia hyödynnettiin jo ensimmäisellä yrityskohtaisella tes-neuvottelukierroksella, jolloin ne saivat kiitosta luotettavuudestaan.
Paperiteollisuuden tes-tulkinta
Jäikö uuteen työehtosopimukseenne vielä paperiteollisuuden päättyneiden valtakunnallisten työntekijä- tai toimihenkilösopimusten erikoisuuksia? Seitsemännen päivän sääntö, siirtymäpalkkakauden sääntö, V-päivät, lomallelähtöraha, tasauserä tai saunalisä eivät välttämättä ole kaikille itsestäänselvyyksiä, koska näistä on sovittu jo vuosikymmeniä sitten.
Vieläkin monimutkaisemmiksi kysymykset muuttuvat, kun eteen tulee tilanne, jossa näitä menneisyydessä sovittuja asioita pitää soveltaa vaikkapa 12-tuntista työaikaa tekevälle osasairauspäivärahalla olevalle henkilölle. Työnantajan pitää nämäkin tapaukset osata käsitellä oikein palkkahallinnossa, ja mielellään heti kerralla oikein, jotta vältytään työläiltä takautuvilta korjauksilta tulorekisteri-ilmoituksineen. Siksi kannattaa heti epäselvän tilanteen ilmetessä selvittää, mikä on oikea tulkinta.
Suuriin yrityksiin on muodostunut usein käytäntöjä, joita ei työehtosopimuksessa suoraan lue. Tietohuoneen perustajalla on yli 15 vuoden kokemus palkkahallinnon tehtävistä metsäteollisuuskonsernissa. Hän on lisäksi osallistunut useita vuosia Metsäteollisuus ry:n palkkahallintotapaamisiin, joissa on käsitelty erilaisia paperiteollisuuden työntekijöiden ja toimihenkilöiden työehtosopimusten tulkintaan liittyviä tapauksia, usein varsin monimutkaisia. Tietohuone palvelee sekä paperiteollisuuden toimihenkilö- että työntekijäsopimukseen liittyvissä palkkahallinnollisissa tulkinnoissa ja käytännöissä. Ota rohkeasti yhteyttä, jos sinulla on kysymys tai haluat muuten tietää lisää näistä asioista. Tietohuoneen asiakkaana myös Metsäteollisuus ry hyödyntää tes-asiantuntemustamme.